Gode råd til din hund
Renlighedstræning
En hvalp skal tisse mange gange på et døgn, og den har ingen ide om, at det er forkert at tisse indendørs. Den gør det, hvor det er mest naturligt, og skælder man den ud, lærer den intet, den bliver højst usikker. Man skal som ejer være vågen og hurtig hver eneste gang hunden har spist, sovet eller leget, så skal den ud. Husk at rose hvalpen hver eneste gang den tisser udenfor. Skulle det ske, at man ikke er hurtig nok, så lad være at skælde hunden ud. Bare tør op. Hvis nogen skal skældes ud, er det ejeren, for ikke at være opmærksom. I løbet af et par uger har hvalpen forstået fidusen. Husk at aviser er bandlyst. Det forvirrer bare hvalpen, den skal i stedet ud, hver eneste gang.
Almindelig opdragelse
Opdragelsen starter med det samme hvalpen er kommet hjem. Forhåbentlig er der lavet noget “husregler” for hvilke ting hvalpen må og ikke må.
Hvis hvalpen ikke må være i møblerne, så må den heller ikke, fordi den lige nu, er sød og nuttet. Det er enten eller!
Når hvalpen gør noget den ikke må, så tag den på fersk gerning. Fx lige midt i at grave jord op fra potteplanten. Sig, NEJ samtidig med at du fjerner hvalpen. I samme øjeblik den er stoppet sig så: “Dygtig” og giv evt. en godbid, og få den SÅ igang med en fornuftig “leg”, feks lede efter godbidder, lede efter sin bold. Hvis hvalpen kun får et NEJ, så bliver den usikker på hvad der er det rigtige.
Den skal lære, at vi gerne ser at den holder op med at grave planter, så den for selvfølgelig ros, men det samme den stopper det uønsket adfærd og så skal den tilbydes noget andet, så den ikke går i gang igen… Dette skal gentages mange gange.. spar på ordet nej, så de få nej der bliver brugt, er vigtige og giver mening for hunden..
Meget kan afledes så mange nej kan undgås. Ingen hvalpe er ude på at genere sine mennesker, og de er ikke ude på at være frække med vilje. De er små og vil og skal lave ballade, vi skal sørge for at vores hus og dagligdag er indrettet til en lille fjollet hvalp.
Det er vigtigt at være venlig og konsekvent gennem hele hvalpe tiden. Det gør at hvalpen bliver tryg, fordi den kender grænserne.
Gå løs med hvalpen
Hunde er aktive dyr, der har brug for fysiske udfoldelser for at trives. Har hunden ikke mulighed for at løbe frit hver dag, så vil den selv benytte enhver mulighed for at brænde sin energi af. Ofte bliver det inden for hjemmets fire vægge, eller også bliver den umulig at gå i snor med. I værste fald ender den med at blive en “problemhund”. Det er derfor vigtigt, at hunden tidligt lærer at kunne gå løs. Hvalpe er fra naturens side bange for at blive forladt, og det skal man som ejer “udnytte”. Selvfølgelig kan du ikke have den løs på gaden, men find steder hvor hvalpen må være løs. Lad den tulle rundt og undersøge ting, uden at kalde på den i tide og utide. Stol på at den ikke bliver væk. Gå rundt og lad den følge efter. Kald af og til på hvalpen og beløn den hver gang den kommer. Kald dog aldrig når den er optaget af andre hunde, dufte m.m. Chancen for at den kommer, er meget lille, og det eneste du får ud af det, er at hvalpen ikke lærer at hører efter.
Hvis man har brug for, at hvalpen skal komme, så hent den i stedet for. Gå stille og roligt hen til den, giv den evt. en godbid, og giv den så snor på. Giv ikke altid snor på ved hjemkald, lad den løbe igen, hvis den kommer fint på hjemkald.
3 gode råd til hundeejeren
1. En tilværelse fyldt med hengivenhed og frihed, men uden disciplin, skaber hyperaktive og ulydelige hunde.
2. En tilværelse fyldt med disciplin, men uden hengivenhed, skaber bange og ulydige hunde.
3. En tilværelse, hvor de disciplinære krav aldrig overstiger den samlede mængde af hengivenhed, skaber aktive og lydige hunde. Husk at: Mange mennesker er direkte bange for hunde, eller bryder sig slet ikke om dem. Og at små hvalpe bliver voksne hunde, som kan blive svære at styre.